Äppletosca med hasselnötter

Idag blev det en äppelpaj utan pajdeg. Det är bättre om man vill ha en lite lättare dessert.

IMG_1544Skala 4-5 äpplen, är skalen tunna o fina kan man behålla dem men mina äpplen från trädgården är lite kantstötta så jag skalade dem.

Ta bort kärnhus och dela dem i klyftor eller bitar

Stek äppelbitarna i 50 g smör med 1 msk kanel och ca 3 msk socker, gott med råsocker om du har.

Tycker du bättre om kardemumma så ta det istället för kanel , mortla en msk kardemummakärnor.

Stek inte för länge äpplena ska ha lite spänst kvar.

Lägg äpplena i en pajform

Gör en toscasmet så här

Rosta i en torr stekpanna 2 dl hasselnötter eller mandel som du har hackat grovt eller kört snabbt i matberedaren

Smält 150 g smör

Blanda i

3 msk mjöl

11/2 dl socker

1/2 msk ljus sirap ( ej ett måste)

1 dl grädde

de rostade hackade nötterna

Låt detta få ett uppkok och ta sen bort från värmen

Lägg smeten på äpplena och grädda i 200 g i 25-30 min

Servera med vaniljglass eller vaniljsås

Min enkla vaniljsås görs så här

Vaniljsås

Blanda i en gryta

3 dl mjölk

2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

2 msk smör

Koka upp under ständig vispning och ta grytan från plattan när första bubblan kommer. Rör så in i bomben så det blir en slät kräm

Låt svalna i en annan skål

Blanda i 3 tsk vaniljsocker

Vispa 2 dl vispgrädde

Blanda med vaniljkrämen och låt stå kallt tills det ska serveras