Äppelbröd med äpplen från trädgården

IMG_3856Dags igen för ett nytt äppelbröd när det finns så gott om svenska äpplen 

Väldigt gott med en skiva ost på

Ingredienser

25 g jäst

2 msk honung

1 1/2 tsk salt

1/2 dl olivolja

5 dl ljummet vatten,ca 37 grader

12 dl vetemjöl special

3 dl av något grövre mjöl, jag hade grahamsmjöl

men rågmjöl eller rågsikt eller annat går lika bra

2 äpplen hackade i tärningar gärna med skalet kvar

Gör så här

Blanda allt utom mjöl och äpplen till en slät soppa

tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg. Jag kör med min kitchen aid men dina händer  eller  degkrokar fungerar ju också.

Sist blandar du i äppelbitarna.

låt jäsa under bakduk i ca 45 min

Ta ut degen på mjölat bakbord

Dela degen och forma till två limpor

Lägg på en plåt med bakpapper

låt jäsa igen i 30 min

Grädda på nedersta falsen i 45 min i ca 185 g värme

Vill du ha en mer bränd yta ha ugnen på 250 grader innan du sätter in brödet och sänk sen genast till 175 grader och grädda i 35 min istället

Det ska låta lite ihåligt när man knackar på undersidan om det är klart

Lycka till!